DERGİ Haber Girişi : 04 Mayıs 2022 05:30

Varlık dergisinde bu ay 'Metaverse' kavramı merceğe alınıyor

Varlık dergisinde bu ay 'Metaverse' kavramı merceğe alınıyor
Varlık dergisinde bu ay, Metaverse'ün sanat için yeni bir evren olup olmadığı sorusuna yanıt aranıyor.

Varlık dergisinin Mayıs sayısında, son yıllarda gündemimize giren "Metaverse" kavramını masaya yatırıyor.

 

"Metaverse: Sanat için yeni bir evren mi?" sorusuna yanıt aranan dosyada, Cem S. Sütcü yeni kurulacak dijital evrenin teknolojik ve sosyal çerçevesini tüm yönleriyle okura tanıtıyor ve NFT'nin neyi değiştirdiğini sorguluyor. Merve Zeynep Sarıbek, "Zuckerberg'in Ütopyası 'Metaverse' ve Görsel Gerçeklik Yanılgısı"nı kaleme alırken, Selçuk Artut "Metaverse Kimin Gerçeği?" diye soruyor. Fırat Arapoğlu ise Metaverse'in geleceğin sanatını nasıl etkileyeceğini, bunun fütürist bir ütopya mı, yoksa aktüel teknolojik gelişmelere paralel bir ticari pazarlama stratejisi mi olup olmadığını ele alıyor.

 

X Media Art Museum Direktörü Esra Özkan ile Fatma Berber'in yaptığı söyleşide "NFT ile kültürel miras sürdürülebilir mi? Sanat Metaverse ile yeni bir gerçekliğe bürünüyor mu?” gibi sorulara cevap aranıyor; interaktif ve disiplinler arası üretim tarzıyla seyircisini de sanatın bir parçası haline getiren müze deneyimi ve dijital sanat tartışılıyor.

 

Oğuz Kuş ise, Metaverse’ün mülkleşmesi, sanatsal üretime olan potansiyel etkisi ve bu yeni dijital evrende sokak sanatının nasıl bir hal alabileceği üzerine ilginç değerlendirmelerde bulunuyor.

 

Varlık'ın bu sayısında Halim Şafak ve Zehra Betül Yazıcı, geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz şair Sina Akyol'un ardından şair kimliğini ve şiir anlayışını yorumlarken, Abdülkadir Budak da "Sina Akyol Adında Şair Arkadaşım Vardı" başlıklı şiirini göreceksiniz.

 

Şairin Hikâyesi bölümünde ise Erol Gökşen'in Salâh Birsel yazısını ve şairin "Harp" adlı hikâyesini bulacaksınız.

 

Şiirler, öyküler, söyleşiler ve Varlık Kitaplığı bölümleriyle Varlık dergisinin Mayıs 2022 sayısı yine dopdolu...

 

 

 

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.