SERGİ Haber Girişi : 31 Ocak 2024 05:48

Nihat Özdal’dan karma sergi: ‘Mülkiyet Fikri’

Nihat Özdal’dan karma sergi: ‘Mülkiyet Fikri’
Küratör Nihat Özdal’ın 'Mülkiyet Fikri' kitabıyla aynı ismi taşıyan karma sergisi, 1 Şubat – 8 Mart tarihleri arasında Prizma Art Gallery'de sanatseverlere ev sahipliği yapacak.

Nihat Özdal'ın geçtiğimiz günlerde yayımlanan Mülkiyet Fikri kitabından esinlenerek aynı adla kurguladığı karma sergisi, Prizma Art Gallery'de, 1 Şubat itibariyle çağdaş sanat tutkunlarına kapılarını açıyor.

 

Özdal, "ben" ve "öteki" kavramlarını şu sözlerle özetliyor:

"Peşin hükümlü algı biçimlerinden doğan ikili çatışması Ben'i ve Öteki'ni doğurmuştur. Öteki'nin İzdüşümleri bazen onu öteki olarak karşımıza çıkartırken, nadiren de olsa Öteki haliyle karşımızda 'Ben'i sekteye uğratan görünümüne bürünür. Ben fikri bu zamana kadar gelen kültürel kodların birikimi olarak kabul edildiğinde, Öteki onun karşısında 'önemli diğer'in tasviri olarak bulunur, yani haklarına sahip olunması gereken ya da olmak istenilendir. Ben'in bu çabası, içinde bulunduğu değişken varlık ve zaman ilişkisinde kendilik arayışının sonsuzluğuna vurgu yapar. Ben ve Öteki'nin arasındaki açmaz her ne kadar yakın görünse bile hiçbir zaman kapanmaz ve her yeni doğan Öteki bir öncekini eriterek varlığını sürdürür."

 

Küratör Nihat Özdal’ın "Kendine ait olman, senin en büyük mülkün," diyerek özetlediği Ben'in bakışı Öteki'nin varlığı aracılığıyla O'nun mülkünü arzular. Arzu nesnesi haline gelen Öteki'nin mülkiyeti, Ben'in sahip olamadığı her şeydir. Görüşteki sınırın kaldırılmasının amaçlandığı ikililik ilişkisi eriyiş ile sonuçlanır, bir diğer deyişle ölüm ve başkalaşımla sonuçlanır.

 

Mülkiyet Fikri sergisinin hayata geçirilmesindeki amaç, Ben'in avantajlı mantığı güçlendirdiği görüşünün eriyerek nasıl mülkiyetsizlik kavramına dönüştüğüdür.

 

Sanatseverlere kapılarını 1 Şubat'ta açacak olan sergi, 8 Mart tarihine kadar ziyaret edilebilir.

 

Açılış / Kokteyl: 01.02.2024, Saat: 19.00

Küratör: Nihat Özdal

Sanatçılar: Aslı Özer, Bora Aşık, Cemal Şamlı, Cemil Olgun, Can Damla Çetinkaya, Ecem Dilan Köse, Fırat Koç, Mesut İkinci, Tuba Büyükdoğan, Şeyma Kaya

 

Prizma Art Gallery: Feneryolu, Bağdat Caddesi, Burç Apartmanı, No: 95, Dükkân 6, (34724) Kadıköy–İstanbul

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.