KİTAP Haber Girişi : 03 Şubat 2020 17:13

Var olmanın huzursuzluğu

Var olmanın huzursuzluğu
Livaneli, Mardinli Hüseyin ile IŞİD zulmünü yaşamış Ezidi kızı Meleknaz'ın hikâyesini sevda ile acının iç içe geçtiği bir coğrafyada buluşturuyor.
Huzursuzluk, Zülfü Livaneli’nin yakın zamanın kanayan yarası IŞİD'e, Ezidilere, Ortadoğu kültürlerine değindiği son romanı.
Mardinli Hüseyin ile IŞİD zulmünü yaşamış Ezidi kızı Meleknaz’ın hikâyesi...
Livaneli, okuru, sevda ile acının iç içe geçtiği bir Ortadoğu gerçeğiyle buluşturuyor.

Yazar, kitapta Ezidiler hakkında bilinen yanlış ve doğrulara değiniyor, inançlarının ne olduğu ile ilgili geniş bilgi veriyor.

"İslamiyet öncesi ve sonrası binlerce yıllık Arap-Fars şiirinin aşk, garam, hasret, çöl, mecnun, kevser, mehtap gibi baharatlı kelimeleri; bin bir çiçekli, bin bir rayihalı Şark bahçelerinde dolaşıyormuş gibi etkiliyordu insanı." (s. 63)

"Şikâyet ettiğimi sanma sakın, diyordu Hüseyin, sevgilinin ayakları altında ezilen üzüm gibi/ Lal renkli şaraba dönüştüm ben/ Bu yüzden razıyım ezilmeye." (s. 63)

Son sözlerimi anlatıcının sözleriyle bitirmek istiyorum:
"Ben sadece kendimi tedavi etmek için yazıyorum. İnsan denilen yaratıkların arasında yaşama gücünü tekrar bulabilmek için..."

Livaneli’nin şiirsel anlatımı ile çabucak okunan bir kitap Huzursuzluk.

(Ömer Zülfü Livaneli, Huzursuzluk, Doğan Kitap, İstanbul 2017, Roman, 154 sayfa)

Jale Bozcaarmutlu


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.